Три години потопени в магията,която ни направиха Чародейките!

Потопете се в магията!
 
ИндексPortalРегистрирайте сеВход

Share | 
 

 Литературни Жанрове

Go down 
АвторСъобщение
Powershift
Psycho Admin
Psycho Admin
avatar

Female
Брой мнения : 11151
Age : 107
Местожителство : USS Enterprise NCC-1701
Сили : Вкаменяване,Телепортиране, Левитация,Телекинеза
Любимец : Фийби
Убити демони : 7378
Registration date : 31.07.2008

ПисанеЗаглавие: Литературни Жанрове   Пет Авг 20, 2010 7:37 pm

Литературните жанрове:

А


• Антивоенна литература

-Антивоенната литература е събирателно название за литературни произведения, насочени против войната като средство за разрешаване на международни и вътрешни държавни конфликти.

• Апофтегма

-Апофтегма е кратко и стегнато остроумно нравоучително изречение; сентенция, афоризъм, максима. Съдържанието му често е извлечено от личния опит на автора.

Б


• Басня

-Баснята е кратко литературно произведение в стихове или проза, в което се разказва поучителна история със сатиричен характер в която се осмиват недостатъците на хората, които са олицетворени от животни.

• Бестиарий

-Бестиарият е средновековен литературен жанр; представлява сборник с алегорични разкази за животни и има поучителен характер.

• Булевардна литература

-Булевардната литература е литература, предназначена за масовия читател, която не набляга на дълбоки теми, идеи или размисли от страна на читателя, а има за цел да развлече и да изненада или удовлетвори. Към нея спадат любовна литература, криминална литература, хумористична литература и донякъде фантастиката.

Г


• Готически роман
-Готически роман (още срещан и като готски роман) е жанр в литературата на ужаса, появил се в Англия през втората половина на 18 век, където по това време се наблюдава връщане към готическата естетика в изкуството и архитектурата.Готическият роман се разглежда като реакция срещу класицизма и в пряка връзка с романтизма.

Е• Елегия

-Елегията е жанр в лириката и произведение в този жанр, написано по повод скръбно събитие или спомен. Това е съвременното разбиране за елегията, което напълно се различава от смисъла, който се е влагал в Древна Гърция.

• Епистоларна литература

-Епистоларната литература е жанр на художествената проза, граничещ с белетристиката и есето, чиято основна особеност е, че сюжетното развитие, отношенията между героите и духа на епохата се изразяват посредством размяна на писма.

• Есе

-Есе жанр на прозата, съчетание между критика (най-често литературна), философия и публицистика в художествена форма, поставящ си за цел да изясни с помощта на въздействен език актуални културно-обществени проблеми, по които още няма ясни становища или съществуват големи различия.

З• Забавна литература

-Част от литературата, в която действия и събития се описват по забавен начин. Набляга се на абсурдни и често гротескни ситуации, като авторът има за цел да разсмее и развлече читателя.

И


• Идилия

-Идилията е кратка поема, описваща прост и непринуден живот, написана в стила на кратките пасторални поеми от Теокрит - „Идилии“.

• Импресия

-Импресия е произведение на изкуството — изобразителното изкуство, литературата и музиката, създадено въз основа на впечатление от нещо видяно, чуто или преживяно.

К


• Криминална литература

-Криминалната литература описва художествено разкриването на загадка, поставена пред главното действащо лице в произведението. Най-често става въпрос за убийство, кражба или друго престъпление, чийто извършител героят на творбата - детектив, комисар, обикновен гражданин - има за цел да намери.

Л


• Литература за израстването

-Като възпитателна литература се класифицират литературни произведения, чиито герои с течението на сюжета израстват като личности, придобиват полезни социални умения и/или се отървават от често срещани в реалния свят недостатъци. По този начин те дават пример и/или стимул на читатели, които имат нужда от подобно израстване, или подобни недостатъци, да подобрят личността си.

М


• Макабра

-Макабра е качество на определени художествени и литературни творби, характеризиращи се с мрачна и злокобна атмосфера. В тези творби е поставен акцент върху детайлите и символите на смъртта. Темите на макабрата са често срещани в готик културата.

• Мелодрама

-Мелодрама е жанр, към който могат да спадат произведения на различни изкуства (литературни творби, телевизионни сериали, широкоекранни филми, музикални и пр.) и който се характеризира с пресилен драматизъм, шумна изява на чувствата, известна повърхностност и даже кичозен ефект.

• Мемоари

-Мемоарите са литературни произведения с историко-документален и публицистичен характер. Това са творби представени под формата на записки и спомени за минали събития, в които авторът е изпълнявал ролята на участник или наблюдател на случилото се.

О


• Ода

-Одата е жанр на лирическата поезия с възторжени чувства на възхвала на героични събития и подвизи на велики личности.В античността ода се е наричало всяко стихотворение, изпълнявано в хор.

• Отзив

- Отзивът е жанр в публицистичната литература и литературната критика. Представлява сбито изложение на кратка оценка за художествено или научно произведение, за събитие от културния живот (изложба, концерт, театрална постановка, филм и пр.).

• Очерк

-Очерк жанр в документалистиката. Систематичното място на очерка е между белетристиката и публицистиката. Основава се на действителни събития, прояви и личности, отличава се с въздействен език и чувство за актуалност.

П


• Памфлет

- Памфлетът е кратко публицистично съчинение с голяма изобличителност. Авторът заема определена гражданска позиция и с риторични средства въздейства на общественото мислене, за да се възприемат определени общи ценности в заглавието е използван оксиморон.

• Пародия

- Пародията е жанр в сатирико-хумористичната литература, при който използвайки формални особености на дадено литературно произведение се създава друго, което го представя в комична светлина. Цел на пародията е да бъдат осмяни лични или обществени недъзи или самото произведение, което се използва за основа.

• Притча

- Притча обикновено се наричат кратките иносказателни и нравоучителни разкази, с които Исус Христос се обръща към народа. В по-широк смисъл притча е всяка история със сходни характеристики.

Р• Розови четива

- Розовите четива са произведения, насочени към широк невзискателен кръг читателки (те са най-често предназначени за жени, особено и момичета), в която се описват любовни и сексуални отношения между героите заедно с всички съпровождащи усложнения и перипетии.

• Роман

- Романът като вид художествено литературно произведение в проза, се отличава най-общо от разказа, новелата и повестта по по-големия си обем, отговарящ на по-широкото разгръщане на сюжетността, по полифоничността си, в него се развиват по-пълно характерите на действащите лица (самият им брой често е по-голям), контекстът на описваните събития се задълбочава.

Т


• Трагикомедия

- Трагикомедията е литературен жанр, съчетаващ ситуации на трагедия с комедийни елементи в едно[. В английската литература, от времето на Шекспир до 19 век, трагикомедията се отнася за сериозна постановка с щастлив край.

У


• Ужаси

- Ужаси или хорър е основен жанр - фантастика, създадена за да изплаши или ужаси публиката. Исторически погледнато, причината за появата на „ужаса“ възниква при появата на злото или погрешно разбраните неестествени случки в човешкия живот.

Ф


• Фаблио

- Фаблио е кратка комична или сатирична повест в градската литература на Франция от 12-ти до началото на 14 век.Основна черта на фаблиото е комизма на ситуацията и забавното повествование, като моралната поука и грубият хумор вървят ръка за ръка.

• Фантастика

- Фантастиката е художествен стил в литературата, киното, музиката, изобразителните и други изкуства, който се характеризира със съществената роля на фантастични елементи - тоест елементи, които не се наблюдават в реалния свят около нас (поне засега), или дори са принципно невъзможни.

• Фейлетон

- Фейлетон е жанр на публицистиката и на документалистиката. Основава се на актуални събития, прояви и теми, отличава се с критицизъм и въздействен език, ориентиран е предимно към интересите и вълненията на градското население.

• Филипика

- „Филипика“ е заглавието на цикъл обвинителни ораторски речи, които Демостен произнася срещу македонския цар Филип II между 350 и 340 г.пр.н.е.Впоследствие, по модела на речите на Демостен, Цицерон изгражда и своите обвинителни речи към Марк Антоний, и думата „филипика“ придобива смисъла както на отделна гневна изобличителна реч, така и обозначава целия ораторски жанр с полемично изобличително съдържание.

_________________
Върнете се в началото Go down
Вижте профила на потребителя http://allanimes.forumotion.com/forum.htm
 
Литературни Жанрове
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Permissions in this forum:Не Можете да отговаряте на темите
Три години потопени в магията,която ни направиха Чародейките! :: Хоби и Развлечение :: Книги-
Идете на: